Ariane van Geijn

   Kashmir Yoga  &  Antroposofische Verpleegkunde

 

Start
  Kashmir yoga
  Zwangerschapsyoga
Verpleegkunde
  Informatie Epi-no
  Mijn werkruimte
  Mijn ervaringen
  Ervaringen cursisten
  Links
Contact
 

 

Antroposofische verpleegkunde

Vanuit de antroposofische verpleegkunde heb ik meerdere ingangen tot mijn beschikking om naar de patiŽnt en zijn/haar klachten te kijken en tot een behandeling te besluiten. De menskundige visie van Rudolf Steiner is de inspiratiebron. Ik probeer deze visie te gebruiken vanuit eigen doorleefde ervaring en niet alleen als kennis. De heelheid van ieder mens staat hierbij centraal.

 

Hoe ziet een behandeling er uit?

Bij een eerste gesprek gebruik ik onder andere de zeven-levensprocessen om iets te weten te komen van uw lichamelijk en geestelijk welbevinden. Er zal een eerste kennismaking met de werkwijze zijn.  Ik geef een deelinwrijving met een neutrale olie van de benen en voeten waarna u een halfuurtje mag narusten.

Aan de hand hiervan besluit ik of u gebaat zal zijn met totaal inwrijvingen of een wikkel of kompres. Verschillende oliŽn op natuurlijke basis en verschillende plant en/of metaal substanties neem ik mee in de afweging. Warmte is echter het meest overkoepelende heel makende middel wat ik tot mijn beschikking heb en bij de behandeling zal gebruiken. Dit kan zijn in de vorm van een warme kruik maar ook de omhulling van een warme respectvolle aanraking zowel op fysiek als op gevoels en geestelijk gebied. Mocht het nodig zijn dan kan ik met een antroposofisch geschoolde huisarts overleggen en eventueel een eenmalig consult bij haar aanraden voor we de behandeling beginnen.

 

Totaalinwrijvingen of deelinwrijving

Als duidelijk is na het eerste bezoek met welke olie de inwrijving gegeven moet worden wordt de inwrijving verder opgebouwd. U ligt met uw onderbroek aan ingepakt in een molton laken met daar over een laken en deken, zo nodig een kruik aan de voeten. Alleen het lichaamsdeel wat ingewreven wordt, wordt tijdelijk ontbloot en daarna weer direct toegedekt zodat de warmte niet verloren kan gaan. Zittend begin ik bij de rug daarna komt u op de rug liggen gesteund door kussens. Armen en schouders volgen, dan borst, buik, de beide benen en tot slot de voeten. Essentiel is het narusten zodat de olie in kan werken en het lichaam de tijd krijgt om zijn eigen antwoord hierop te geven.

U wordt gewekt met een kopje kruidenthee.

Al met al duurt deze behandeling een uur. Bij een deel inwrijving zal dit iets korter zijn.

Het is zinvol om een ritme van zo mogelijk twee keer per week op een vaste dag/tijd voor de behandeling uit te trekken. En dit gedurende zeven weken vol te houden. Hier na volgt een evaluatie gesprek en een periode van geen behandeling. Het is mogelijk om een nieuwe behandelperiode aan te gaan na enkele weken rust.

 

Kompressen en wikkels

Kompressen zijn lokale applicaties van een doordrenkte katoenen/zijde doek met hete thee of een zalf of een olie op een bepaald orgaan of lichaamsdeel. Denk aan hete kamillethee kompres op de onder of juist de boven buik. Koperzalf kompres voor de nieren. Een thijmolie wikkel rondom de borst. Dit zijn slechts een paar voorbeelden uit de mogelijkheden van behandeling met wikkels en kompressen.

Na het aanbrengen van de kompres of wikkel wordt er ongeveer een halfuur gerust. U wordt gewekt met een kopje kruidenthee. De behandeling duurt al met al driekwartier tot een uur. Het is zinvol om een ritme van zo mogelijk twee keer per week op een vaste dag/tijd voor de behandeling uit te trekken. En dit gedurende zeven weken vol te houden. Hier na volgt een evaluatie gesprek en een periode van geen behandeling. Het is mogelijk om een nieuwe behandelperiode aan te gaan na enkele weken rust.

Bij de wikkels en kompressen is het mogelijk om deze door mij aangeleerd te krijgen zodat men ze dagelijks zelf kan aanwenden. Bijvoorbeeld een lever-duizendbladkompres bij (door)slaap problemen. Deze kan 6 dagen per week worden aangebracht na de middagmaaltijd of gedurende de nacht.

 

Voor wie is het?

Iedereen die (tijdelijk) een steuntje in de rug nodig heeft. Man, vrouw zwanger of niet zwanger en kinderen. Oud en jong maar ook meer specifiek mensen die een zwaar ziekte proces met de daarbij behorende allopathische therapie doormaken of hebben door gemaakt. Wanneer men te ziek is om naar mij toe te komen kan ik ook aan huis of in het ziekenhuis komen, de kosten zijn dan aangepast. Maar ook kan een behandeling ondersteunend zijn bij een ziekte die niet meer is te genezen als onderdeel van de begeleiding naar het sterven toe. Niet alleen bij lichamelijk niet wel bevinden maar ook bij emotioneel of existentiŽle moeilijkheden kan uitwendige therapie ondersteunend zijn. Het is echter ook mogelijk om preventief een uitwendige therapie te ondergaan bijvoorbeeld als voorjaars of najaar kuur.

Klik hier voor verdere informatie